Fustra-kehittäjän haastattelu

Jarkko kortelainen fustra

Fustran juuret ovat Kainuussa

Jarkko Kortelaisen tavoitteena on lisätä ihmisten hyvinvointia

Fustra on saanut suuren suosion Suomessa ja Ruotsissa, ja fustraajia on tavallisista kuntoliikkujista julkisuuden henkilöihin, rintasyöpäpotilaista huippu-urheilijoihin.

Alkunsa Fustra sai kuitenkin nälkämaasta, Kajaanista, jossa Fustran perustaja Jarkko Kortelainen syntyi. Liikunta on ollut rakkain harrastus siitä lähtien.

– Aloitin liikkumisen 3-vuotiaana enkä ole oikeastaan koskaan tehnyt mitään muuta, Jarkko naurahtaa. – Kajaanin liikuntahalli oli minulle lapsena toinen koti, ja jalkapallo vei mukanaan aina 17-vuotiaaksi asti. Eniten minua kiehtoi kuitenkin koripallo, jonka aloitin 9-vuotiaana. Koripallon perässä muutin myös armeijan jälkeen pois Kajaanista Kouvolaan.

 

”Minulle tärkeintä elämässä on hyvinvointi. Se, että ihminen voi nauttia arjesta ja juhlasta.”

– Jarkko Kortelainen

 

Fustra yhdistää parhaat palat eri urheilumuodoista

Jarkko pysytteli kotimaan kamaralla 26-vuotiaaksi asti ja valmistui muun muassa Lahden ammattikorkeakoulusta liikunnanohjaajaksi. Pikkuhiljaa Fustran perusperiaatteet alkoivat muotoutua.

– Paketoin eri liikuntalajeista ja urheilumuodoista yhteen omasta mielestäni parhaat osat, esimerkiksi yleisurheilusta oikeita liikeratoja, Jarkko kertoo. – Fustra on saanut vaikutteita myös pilateksesta ja hengitysharjoitteluun joogasta.

Tavoitteena oli alusta lähtien saada ihmiset voimaan paremmin.

– Halusin tarjota huippu-urheilua ihan tavallisille ihmisille jokaisen oman tason mukaan ja taistella niin sanottua ”juustonaksu”-asentoa vastaan. Siksi ryhdin parantaminen on niin olennainen osa Fustra-harjoittelua. Lisäksi Fustrassa puututaan liian istumisen kehossa aktivoimiin kompensaatiopisteisiin. Kun Fustra-ohjaajat auttavat korjaamaan kompensaatiopisteitä, ihminen alkaa voida paremmin.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi vaatii myös stressin hallintaa

Fustra-harjoittelun tavoitteena ei ole vain liikkua enemmän, vaan voida kokonaisvaltaisesti paremmin.

s Jarkko kortelainen fustra

– Jotta ihminen olisi tasapainossa ja voisi henkisesti hyvin, täytyy yhdistää liikunta, hyvä uni ja terveellinen ravinto, Jarkko kiteyttää. – Kaikki nämä osa-alueet on nivottu Fustrassa yhteen. Kun saadaan napakka ote harjoittelusta ja ravinto kohdalleen, unen laatu paranee, mikä taas edistää kehon tasapainoa ja henkistä hyvinvointia.

Olennaista on hallita myös kiireen ja stressin vaikutuksia.

– Fustra auttaa stressin hoidossa siksi, että hengitys on aktiivisesti mukana kaikissa harjoituksissa ja liikkeissä. Oikeanlainen hengitys alentaa stressitasoja, ja kun stressitasot saadaan laskemaan, ihminen voi kaikin puolin paremmin.

Tavoitteena muuttaa mahdollisimman monen ihmisen elämää

Ruotsin Göteborg on ollut Jarkon kotikaupunki jo yli 10 vuotta. Samalla se on Fustran kehitystyön keskus ja paikka, jossa Fustra sai nykyisen muotonsa.

– Kehitystyössä oli ratkaiseva vaihe, kun tajusin, että vaikka pystyn muuttamaan Fustra-metodilla ihmisten elämäntyyliä, minulla ei ole aikaa valmentaa, Jarkko kertoo. – Kaikki aikani kului myyntiin, koska kun myin 1–5 tunnin paketteja, jouduin tekemään esimerkiksi 150 tunnin valmennuksen saadakseni 30 kauppaa. Silloin keksin, että jos möisin 30 tunnin paketteja, tarvittaisiin vain 5 kauppaa ja ehtisin treenaamaan paljon enemmän asiakkaita.

Samaan aikaan kehittyi Fustra-valmentajien koulutusjärjestelmä.

– Ymmärsin, että siinä missä pystyn yksin auttamaan ehkä satoja ihmisiä, voisin kouluttaa toisia ohjaajia samaan tehtävään, jolloin hekin voisivat auttaa satoja ihmisiä. Yhteensä voisimme parantaa kymmenien tai jopa satojen tuhansien ihmisten hyvinvointia.

Kehitystyö eteni pienin mutta varmoin askelin.

– Möin ensimmäisen 30 tunnin paketin pienellä salilla Göteborgissa, ja sen yhden asiakkaan muodonmuutos sai muutkin kiinnostumaan Fustrasta. Tällä hetkellä olemme kehittyneet hyvinvointialalla jo aika pitkälle, mutta tavoitteemme on yhä sama: haluamme parantaa ihmisten elämäntapoja ja hyvinvointia.

Korpikansan sisua on tarvittu moneen kertaan

Fustran kehittäminen asiantuntijoiden ja käyttäjien arvostamaksi hyvinvointituotteeksi on vaatinut kovaa työtä.

– Kehitin Fustraa hyvinkin 10 000 tuntia, ennen kuin siitä muotoutui nykyään Suomessa käytössä oleva versio, Jarkko kertoo. – Menestys ei olekaan tullut hetkessä tai sormia napsuttelemalla. Sen eteen on laitettu aikaa. Ensimmäisinä vuosina saatoin ohjata kuussa 200 Fustra-tuntia.

”Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät, että oikein liikkumalla keho voidaan saada kivuttomaksi ja tasapainoon.”

– Jarkko Kortelainen

Hiki ja kyyneleet ovat kannattaneet.

– Mitään en kadu, koska on niin mahtavaa nähdä, miten ihmiset saavat apua Fustrasta. On hienoa lukea ihmisten tarinoita uuden paremman elämäntyylin löytämisestä. Se, että saa auttaa ihmisiä tällä tavalla, pitää nöyränä.

Viesti hyvinvoinnista maailmalle

Fitnessfighten 8

Jarkolle seuraavien 10 vuoden tavoite on selvä.

– Toivon, että Fustrasta kehittyy yksi maailman suurimmista yksilövalmennuksen konsepteista ja maailmanlaajuinen tuote, jota ammattilaiset, kuten lääkärit ja fysioterapeutit, kunnioittavat ja pitävät toimivana. Lisäksi toivon, että Fustra tunnettaisiin silloinkin suomalaisena hyvinvointituotteena, suomalaisesta laadusta ja osaamisesta. Onhan Fustran taustalla jo nyt ammattimainen organisaatio, korkea laatu ja todellisia tuloksia.

Tulokset ovatkin tärkeä osa Fustran ja samalla Jarkon ammatti-ideologiaa.

– Keskityn kaikessa, mitä teen, tulokseen. Asiakkaiden pitää saada harjoittelussa aikaan tuloksia, ja itse haluan saada ohjaajien kanssa aikaan hyviä tuloksia. Ja kun pystymme auttamaan ihmisiä pääsemään heidän tavoitteisiinsa, liiketoimintakin tuottaa hyvää tulosta.

s Jarkko kortelainen fustra2

Liikkumalla eroon väsymyksestä

Tällä hetkellä Jarkon arki täyttyy Fustran kehitystyöstä, Fustra Swedenin pyörittämisestä ja erilaisista liikuntaprojekteista. Jarkko ohjaa yhä myös Fustra-valmennuksia, kouluttaa uusia ohjaajia ja huolehtii samalla omasta hyvinvoinnistaan.

– Minulla on ollut Fustran kehitystyössä aina oma lehmä ojassa, koska urheilu-ura jätti jälkeensä loukkaantumisia, Jarkko kertoo. – Käytänkin Fustraa päivittäin esimerkiksi leikatun lonkkani hoidossa ja saan tarvitsemani avun. Kehoni pysyy suorassa. Lisäksi Fustra tasoittaa stressitasojani, kun teen paljon töitä ja olen mukana useissa eri projekteissa.

Jarkko saa liikunnasta energiaa elämän muille osa-alueille.

– Olen liikkunut ikäni, ja siksi tarvitsen liikuntaa päivittäin. Kun liikun, minulla on hyvä, harmoninen ja tasapainoinen olo. Jos en liiku, ajatus ei kulje. Kun käyn välillä juoksemassa tai tekemässä Fustra-liikkeitä, ajatus taas kulkee, pystyn keskittymään paremmin, saan lisää energiaa ja hommat tulee tehtyä.

Motivaatiota liikkua ei olekaan vaikea löytää, kun pääsee alkuun. Tekosyyt ajan vähyydestä ja jaksamisen puutteesta Jarkko kehottaa unohtamaan.

– Aina löytyy aikaa! Se on priorisointikysymys. Jos liikunnassa on ollut pitkä tauko tai aloittaa liikkumisen ensimmäistä kertaa, voi tuntea alussa itsensä väsyneeksi, mutta kun liikunnasta tulee osa elämää, liikunta antaa energiaa.

 

”Obbilla on hieno tiimi ja osaavaa porukkaa, jolla on paljon energiaa ja hyviä ideoita!”

– Jarkko Kortelainen

 

Miten päästä sohvalta ylös?

Liikunnan aloittaminen ei ole helppoa, jos sohvalla on kulunut 15 vuotta. Lääke on kuitenkin olemassa, ja se on yksinkertainen.

– Ei muuta kuin puhelin käteen, soitto Obbin pojille ja näytetunnille! Jarkko kannustaa. – Fustra toimii kaikenlaisille ihmisille, ja esimerkiksi minun vanhin asiakkaani on 92-vuotias lääkäri, nuorimmat taas 7–8-vuotiaita tenniksenpelaajia. Jokainen voi innostua liikunnasta. Fustrassa on yhtä monta lähtötasoa kuin on ihmisiäkin, ja harjoittelu saadaan tuntumaan mukavalta, vaikka et olisi ikinä liikkunut tai painoa olisi kertynyt 150 kiloa.

Fustra-ohjaajat kannustavat alkuun, kunnes tulokset alkavat motivoida.

– Kun motivaatio kasvaa, Fustrassa voidaan nostaa haastetta aina kovemmalle ja kovemmalle tasolle, Jarkko lupaa. – Et tule koskaan katumaan, että aloitit Fustran ja samalla pitkäkestoisen liikuntaharrastuksen.

Teksti: Sanna Karppinen
Julkaistu 1.4.2016
© Obbi Oy

 

 

OTA YHTEYTTÄ

Elämäsi voi muuttua yhdellä puhelinsoitolla! Aloita kuntoremontti ja ota yhteyttä Obbin kannustaviin valmentajiin. Hyvinvointisi alkaa tästä!

Sotkamo
Antti Hartikainen

Puh: +358 40 747 6827
Email: antti.hartikainen@obbi.fi

Kajaani
Mikko Kervinen

Puh: +358 50 531 0186
Email: mikko.kervinen@obbi.fi

It's about lifestyle!

Haluatko tuntea olosi terveemmäksi ja saada elämääsi uutta virtaa?

Obbi Oy on vuonna 2013 perustettu hyvinvointiyritys, joka tarjoaa Fustra-valmennuksia yksityishenkilöille ja yritysasiakkaille Fustran synnyinseuduilla Kajaanissa ja Vuokatissa.

Kumppani, joka kannustaa sinut vaikka läpi harmaan kiven!

Obbi-valmentajien rehti ja sisukas asenne auttaa sinua muuttamaan elämäntapojasi pysyvästi. Innostamme sinut liikkumaan, syömään terveellisemmin ja pitämään parempaa huolta itsestäsi. Pian jaksat arjessa enemmän, kestät työn rasitukset paremmin ja saat elämääsi uutta virtaa!

Kannustavassa ilmapiirissä syntyy parempia tuloksia!